Продължение на Обзор 2023, чиято първа и втора части

...
  Продължение на Обзор 2023, чиято първа и втора части
Коментари Харесай

Обзор 2023. Част III

  Продължение на Обзор 2023, чиято първа и втора елементи можете да прочетете ТУК ↓  

  

  И ТУК ↓  

 

Стигнахме до…

Юли 

Събитието на събитията в тези започващи да стават горещи дни – визитата на Зеленски. Най-после и в България, само че не в Народното събрание, тъй като знаехме, че той, в немалката си част, е съветски цирк. 

А Радев се опита да се прави на… ох, не знам на какво, само че не беше приятна панорама. Започна със непоколебим звук, само че Зеленски по този начин го затапи, че Радев изгони публицистите, с цел да не станем всички очевидци на…

...

Е, от втория път съумя да го вдигне. Знамето на пилона. След като го влачиха по пода на една черква, съумяха да го качат и на пилона. 

Обаче речта му отново една такава… не за пред хора. 

...

И най-после напълно разплиска легена. 

Заради какви тъкмо хора тук, съгласно вас, по света има българи, които се вършат на ударени, като ги питат от кое място са?

Искал, ти да видиш, да станело ясно, че Украйна ИСКАЛА да води тази война… 

Не, не, изобщо не си мислете, че е толкоз противоположното на изострен. Това не е инцидентно изтървано изявление – от нерви. Е, има „ нерви лàбави “ там, то е ясно, но…

… то целеше да ни скара с сътрудниците ни и да всее съмнение в нас, в страната ни, в службите ни. Това си беше целенасочена провокация и офанзива на целостта на НАТО и Европейски Съюз. Отвътре.

Емоцията му си беше единствено бонус. За него си. Че беше прегрял малко след визитата на Зеленски, който го постави на едно място, където в никакъв случай не изгрява слънце. 

...

И 24 май – ЗА народен празник на България. Чудесна концепция, само че пък, като го погледнеш – множеството не четат, а и писането не им е мощ, а то по този начин или другояче „ народен празник “ в ежедневния им речник значи „ заплатен почивен ден “. 

...

А, кво станà? Е, кàжи кво стана? 

Този горещ-горещ завършек на юли, когато един съветски народен представител предложи да „ задействат “ „ техните хора “ по българското море, чуха се и оферти да ни стрелят. Дондуков 2 отново тънеше в тишина.

Вероятно е репетирал идната си тирада, в която да жигосах войната и „ войнолюбците “. До ден сегашен го чакаме да каже нещо по тематиката, само че допускам, че с чакането ще си останем. Иначе е самоуверен „ военачалник “, спор няма. 

А и за съветския транспортен съд, дето ни навлезе в зоната… още не си е написал речта. Половин година по-късно. 

...

Снимката на идната вест ви е задоволителна, че да се сетите защо става дума. 

Лошото… не, СТРАШНОТО в тази ситуация е, че даже ТОВА съумя да пръкне разделяне сред българите и се откриха такива, дето го защитаваха и назоваха жертвата му с прилагателни, имена, атакуваха я и я плюеха. 

...

Този идващ разбор е сериозен и не ти дава отговора „ да “ или „ не “, на който се надяваш; има доста препратки към музикални култури по света и връзките сред въздействието им и дейностите на почитателите, субкултурата, престъпните структури и т.н. 

...

Август 

Август пристигна с една ранглиста, която ни накара малко да повърнем, само че – какво да се прави – тука е по този начин.

...

А това… рекламно „ бранене “? Да, то не приключи прелестно за тях в края на годината, само че по това време към момента не подозираха. Мислеха, че нищо няма да му се случи и че ще оберат лаврите като „ спасителите “ му. 

...

И тогава гръмнаха Алексей Петров и задържаха българи, шпионирали в Англия за путин. 

Много самоуверено съмнение – че Шенген ни чака с отворени прегръдки и всеки миг сме там. Точно толкоз самоуверено и „ съответно “ колкото концепцията, че службите ни са си наред и не би трябвало да се пипат; или, че вършим правосъдна реформа; или, че международният скрит план ни е отговорен за дереджето. 

...

И тогава… най-сетне нещо, което да ни сплоти. И то нещо по този начин ненадейно – шах, много неизвестен тук (за съжаление) и то игран от жена (в страна, в която поставят дамите си на второ място… в случай че семейството има тв приемник – тогава на трето място – в живота).

Нургюл Салимова! Това име ще е едно от имената на 2023 година! И то ще се помни с позитивни страсти. 

Стигна до шампионата на претендентките, което значи, че има късмет да се състезава някой ден през 2025 година против международната шампионка, с цел да ѝ вземе купата!

Успех!

...

Ех, тоя МОЧА – цяла година ни лази по нервите. 

Обаче левскарите имаха какво да кажат на един водач на политическа партия.

...

А съветската ракета, дето трябваше да кацне на Луната, се разруши. Вероятно, по табиет. Та…

Междувременно, откакто съветската ракета се разруши на лунната повърхнина, съветското управление стартира свое следствие, подбудено от слух, че – по принцип – ракетите могат да кацат, без да се разрушават или взривяват нещо в близост. За всеки случай, от кремъл оповестиха слуха за вражеска агитация и обявиха, че до момента ракета, капсула, транспортен съд или каквото и да било друго не е кацало на луната. Журналистът, попитал за „ Аполо “ и Нийл Армстронг, се оказа задграничен сътрудник, обвинен в шпионаж, бойкот и че лъже на белот, поради което бе изпратен в трудовопоправителна колония зад полярния кръг, където да развива кариерата си. 

...

Септември 

А септември разбрахме, че служебното държавно управление на Радев е сменило 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт. Но другояче той говореше, че партиите желали да вършат „ чистки “… Кои партии? Ясно кои – неруските. 

Цитат: „ Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са били заменени по време на последното служебно държавно управление, назначено от Румен Радев. Това са 7% от всички държавни чиновници и неслучайно вторият длъжностен мандат на Гълъб Донев се назовава от хората в службите „ тихия прелом на Радев “ “.

...

Съединението!

Със спотаен мирис чакахме дали губернаторката отново ще ги накара да ѝ клекнат в краката. Не го направиха, само че пък от посолството демонстративно не ни честитиха празника. Явно желаеха да ни напомнят и че през 1885 година са били срещу, и в този момент – също. 

Две седмици по-късно и Независимостта не ни честитиха, на 22 септември.

...

И тогава наводненията, и роба потопът по морето… И тогава някои лековерно обявиха: „ ненадейно! “

Съвсем предстоящо си беше обаче. И имаше предизвестия. А след това имаше и пояснение за какво се случи и предизвестие, че отново ще се случи. Обяснението и предизвестието бяха избрани като „ нелепост “, народът махна с ръка и умно заключи, че природата му „ била отмъщавала “…

Следващият път отново ще е „ ненадейно “.

...

...

И почнаха митингите. Някои споделиха, че всякакви хора връщат услуги. Как какви? Политико-икономически. 

...

Така… малко откакто НЕ ни честити следващия народен празник, отиде и ни заключи една от църквите, щото – видите ли – сме си разрешили да ѝ изгоним шпионите оттова. Не ни е позор!

Мутрофанката върви с ключовете, отключва-заключва български църкви, ония викат: американското посолство ни управлява;

Десетки хиляди съветски компании, изкупиха ни Черноморието, най-голямата до неотдавна и налози не плащаше, правеше облаги от милиарди… тия викат: американците са ни завладели;

Про-руските партии се популяризират като херпес на студентско празненство, тия викат: американците ни управляват;

Мутрофанката размахва пръст, назовава ни „ подлоги “, споделя ни за кой да гласуваме, РЕЗИЛдентът ни определен от Решетников, улиците ни половината на руснаци кръстени, съветските монументи – най-големи и най-начесто, ония викат: ние сме колония на американците. 

Ей по този начин става, когато в учебно заведение се учи митология, маскирана като история. Кое към този момент поред потомство си мисли, че са го освободили, а не са пристигнали да си сграбчен злато и територия? За задачата и архивите ни (освен златото ни) са взели, та да не можем да я научим тая история.

__________

А особено този въпрос (какво става, когато в учебно заведение се учи митология, маскирана като история) ще бъде началото на идната – последна – част от обзора на 2023 година

 

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР